Фабрика на седмицата – Pianca

Pianca създава мебелни системи и мебели за жилищни пространства. Подхода на Pianca към дизайна има за цел да персонализира продуктите и местата, за да отговори на нуждите на хора, чийто начин на живот се основава на гъвкавост, мобилност и промяна, но които въпреки всичко искат да се чувстват като у дома си.

✉️Послепис: кое е едно от съвършенствата на Pianca, което е част от шоурума на Sofia Design District? Разберете във видеото, което ви очаква в края на нашия седмичен бюлетин.

В този брой на нашия седмичен бюлетин, ще ви запознаем с фабрика на седмицата – Pianca


1. Историята:

1500 година

Майстори по дървообработване от 14 поколения. Първите „Da Pianca“ се споменават в документи, датиращи от 16 век.

1902 година

Enrico Pianca е роден. Баща му го научи на всичко за дървото. Той се научи как да разпознава възрастта му, просто като го помирише.

1948 година

Enrico и Giambattista /братовчеди/, емигрират във Венецуела. Докато са там, те основават компания, която произвежда дървени калъпи за обувки.

1956 година

Pianca се превърна от занаятчийска работилница в индустриална компания. Започват да се произвеждат спални и всекидневни.

1970 година

Въвеждането на ПДЧ, първи в индустрията, Pianca превърна мебелите в наистина достъпен продукт.

1988 година

Компанията започва производство точно навреме. Модулността и персонализирането се превърнаха в силните страни на продукта.

2003 година

Въведена е програмата People, първата със сгъваема система.

2011 година

Pianca отбеляза 50 години непрекъснато участие в Salone del Mobile.

2014 година

Amazon посети Pianca, за да проучи нейните иновативни опаковки: използването на картон, пластмаса и полистирол е намалено с 95%.

2017 година

Pianca получава сертификат FSC® Chain of Custody, който гарантира, че дървесината се добива само от гори с контролирана сеч.

2020 година

Pianca & Partners The Contract Hub отваря врати в Милано. Нов събеседник в света на дизайна за жилищния, хотелския, морския сектор и секторите за развитие на имоти.

Palazzo Pianca отваря врати във Венеция. Хотел, използван като изследователски център, който изследва значението на гостоприемството.

2021 година

Открива се нова фабрика в Roverbasso. 9 000 кв. м., където високотехнологични машини, оборудване и системи произвеждат полуфабрикати от дърво.

2022 година

Pianca празнува 60 години непрекъснато годишно посещение на Salone del Mobile.


2. Устойчивост

Pianca избират чиста енергия за техните системи и биологични, сертифицирани, регенерирани или рециклируеми материали за всичко, което правят.

От обработка на материали до производство и опаковане, използване на екологично чисти покрития и системи за генериране на възобновяема енергия. Pianca се позиционира на границата на устойчивата индустриална политика.

Избират само устойчиви кожи за продуктите си, създадени с твърд фокус върху околната среда. Кожите, които покриват техните мебели, се произвеждат без тежки метали, в рамките на къса производствена верига, която използва повторно отпадъците, доколкото е възможно.

Нова енергия, 100% възобновяема.

2011 беше годината, в която Pianca преминават към слънчевата енергия. Инсталирали са широкомащабна фотоволтаична система, състояща се от 4 437 панела, които генерират изходна мощност от 11 MWp и способни да генерират годишно електроенергия с общ капацитет над 1 GW (1 150 000 kWh).

Pianca използват повторно отпадъците от обработката за производство на топлинна енергия, постигайки основната цел за използване на 100% възобновяема енергия.


3. Част от дизайнерите на Pianca:

Pier Luigi Frighetto

Pier Luigi Frighetto – новатор и визионер, навлиза в света на дизайна само на 21 години, когато създава бизнес за мека мебел във Vicenza.

През годините той е работил както по бизнес проекти, така и по създаване на мебели с внимателно око за дизайн и фокус върху превъзходно качество на производство. Той получи две почетни награди Compasso d’Oro от Frighetto & partners – отворена мрежа за творчески дизайн и лаборатория за идеи.

Raffaella Mangiarotti

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 72_17.webp

Стройни и деликатни, нейните съвършенства предават усещане за фина лекота. Raffaella Mangiarotti завършва архитектура в Politecnico di Milano при Tomás Maldonado и прави първите си стъпки в света на дизайна в студиото на Marco Zanuso.

Тя продължи да получава докторска степен по дизайн на околната среда. Следвайки стъпките на големите майстори на дизайна от 20-ти век, Raffaella Mangiarotti има функционален и рационалистичен подход към дизайна. За двадесет години тя е проектирала почти всичко, изучавайки механизмите за работа.

Note Design Studio

Основано през 2008 г. от Johannes Carlström и Cristiano Pigazzini,

Note е базирано в Стокхолм дизайнерско студио, работещо в областта на архитектурата, интериора, продуктите, графичния дизайн и стратегията за дизайн.

Сега, състоящ се от екип от 14 дизайнери, Note се превърна в едно от най-уважаваните имена в скандинавския дизайн, работейки с широка гама от международни дизайнерски марки и печелейки постоянен поток от награди за дизайн.

Ferruccio Laviani

Ferruccio Laviani е роден в Cremona през 1960 г.

През 1984 г. получава диплома в Политехниката по дизайн в Милано, а през 1986 г. диплома по архитектура в Политехниката в Милано. Той си сътрудничи с водещи компании в сектора на обзавеждането и модата – включително Dolce & Gabbana, Martini & Rossi, Swarovski, за които създава продукти и контролира корпоративния имидж на магазини, пространства и събития по целия свят.

Ferruccio също така е бил куратор и дизайнер на редица големи изложби за компании като Memphis, Cosmit, Forum-Triton, Brazil.


4. Награда за дизайн на Archiproducts 2023

Иновациите, дизайнът и емоционалната и функционална енергия на продукта са аспектите, които ADA (Archiproducts Design Awards) награждава всяка година, обявявайки примери за отлични постижения в международния дизайн.

Избран от стотиците конкуриращи се продукти, Dedalo спечели сърцата на мултидисциплинарното жури на наградите Archiproducts Design Awards 2023.

Проектиран за Pianca от Luciano Marson, той подкрепя линейността и елегантността, повтаряйки дизайна на колекцията спални мебели Dedalo.

Неговите отличителни полуцилиндрични страни изразяват геометрично напрежение, което изкусно създава движение в пространството. Напълно гладките, непрекъснати повърхности създават съвременен, бляскав ефект. Формата и функцията намират перфектен баланс, благодарение на прецизно детайлния дизайн.


5. Част от продуктите на Pianca

Диван Peonia

Скулптурен и привлекателен, Peonia улавя вечното зараждане на всяко живо същество в неговите форми: напрежението към постоянно и неизбежно вечно движение.

Модулните геометрични форми позволяват създаване на безкрайни комбинации, експериментиране с различни нива и височини, твърди тела и кухини.

Маса Confluence

Експериментирането с метал, което винаги е характеризирало работата на Lust, се сблъсква с опита на Pianca в дървообработването, давайки живот на една течна и органична структура.

Вграден гардероб Sipario

Sipario се състои от гардеробни модули без врати, които могат да се сглобяват неограничено според индивидуалните практически изисквания и естетически предпочитания.

Трапезен стол Inari

Вдъхновена от едно от най-важните свещени места в Киото, колекцията мебели Inari е тясно свързана със серията Fushimi, споделяйки същите концептуални корени и основни характеристики на формата и стила.

Симетрия, лекота, стилност в детайлите и изчистеност на линиите правят Inari серия, белязана от елегантни, изчистени форми.

Пейка Palù

Деликатен дизайн. Проектирана от Raffaella Mangiarotti, пейката Palù е част от вълнуващата колекция за 2021 г.

Рамката е изработена от масивно дърво и има възможността да бъде избрана от орех етер каналето или ясен, оцветени в borgogna или rovere naturale.

Легло Bricola

Елегантни линии. Структурата на това легло – масивна дървесина с метални върхове, предизвиква „Bricola“ на венецианската лагуна, определяйки пространството около нея и определяйки нейните координати.

Масичка за кафе Servogiro / Servoquadro

Елегантен, съвременен дизайн за масичка за кафе. Квадратната версия се нарича Servoquadro, а кръглата версия Servogiro.

Рамката е проектирана да обвива седалката на дивана и да представлява ценно допълнение към всяка зона за отдих.

Кресло Laurie

Компактен, елегантен и удобен дизайн: Laurie е почит към най-добрата италианска традиция, преосмислена в съвременен ключ от студио Calvi Brambilla.

Свежата привлекателност на неговия образ е постигната с помощта на елементарни, пашкулови, геометрични форми, свързани с щедро количество формален минимализъм.

Бюро / Тоалетка Chloé Vanity

Перфектното допълнение към спалнята – Vanity, е замислен като елемент с двойно предназначение, служещ както като тоалетка, така и като бюро.


6. Pianca в Sofia Design District | ВИДЕО

Кадрите са заснети в District 2

Галерия


Ако Ви е харесала темата, моля споделете