9 тенденции в интериорния дизайн през новата година

От 1970-те до 1870-те години, тези декоративни течения набират популярност. След като измина и поредната година, 2024 г. е трудно да разберем, че сме почти на една четвърт от пътя през 21-ви век.

И след като прекарахме последните няколко години в бурен цикъл на несигурност, успяхме да си възвърнем чувството за нормалност, дължащо се отчасти на времето и енергията, посветени на превръщането на нашата домашна среда в приоритет.

Сега е възможността да преоценим решенията, които сме взели за създаване на домашни офиси, уютни кътчета у дома или просто да издигнем интериорния си дизайн на следващото ниво.

„Фокусът върху подценявани преди това части от дома като антрето, килера, сервизното помещение и пералното помещение идват в центъра на вниманието и се радват на дизайнерски подем“, казва Gemma Riberti, ръководител на интериора в международната агенция за прогнозиране на тенденции WGSN. „Търсенията за „ръчно изработени“ и „ретро еклектичен интериорен дизайн“ нарастват стабилно в платформи като Etsy или Pinterest“, добавя тя.


1. Стени с висок гланц са на показ, а текстурата – вътре

*Тази малка стая в дом в Тексас, проектиран от Lake | Flato, разполага със силно текстурирани стени от мазилка в градински цвят.

Обикновените бели стени все още не са на пазара, но също така и гладките гланцови покрития, които могат да превърнат всяко пространство в зала с огледала. 

„Мисля, че лакът имаше своите 15 минути и виждането на вашето отражение в стените на трапезарията не интересува никого в момента“, казва базираният в Палм Бийч интериорен дизайнер Lori Deeds от Kemble Interiors.

Според резултатите от седмото годишно проучване на тенденциите на 1stDibs, когато 624 интериорни дизайнери бяха помолени да предскажат най-популярните облицовки на стени, най-високият процент от дизайнерите също се удвои при варовика.


2. Кафявото е следващият ни цветови нюанс за изявление

*За своя апартамент в Милано, Paolo Castellarin покрива стените в копринен шоколадов оттенък.

Тъй като неутралните цветове от 90-те бяха точно предсказани да заменят мрачните сиви тонове през 2023 г., някои от същите открояващи се цветове са готови да направят земен удар тази година.

При определяне на най-горещите цветове за тази година, 1stDibs определи, че тъмнокафявото е в челната тройка, следвано от нюанси на жълто и светлокафяво.

„Кафявото е прекрасен цвят – то е много топло и наситено, и всъщност е страхотно неутрално за наслагване с други цветове“, казва интериорният дизайнер от Ню Йорк Alyssa Kapito.


3. Подгответе се за теракотените плочки, които ще ни превземат

*Теракотени плочки във формата на звезда покриват пода в тази стая, вдъхновена от изкуствата и занаятите, проектирана от Ken Fulk.

По отношение на популярните материали, 1stDibs установи, че керамиката и теракотата са спечелили първо място с почти една четвърт от анкетираните дизайнери.

„Наскоро бях в Box Hill – лятната къща на Stanford White и използването на теракота във входното антре е толкова красиво“, казва Kligerman. „Бих искал да започна да използвам повече от него в къщи само за скулптурните възможности и търся различни цветове като красивото зелено и кобалтово синьо и, разбира се, естествените нюанси на охрата.“


4. Bouclé е тук, за да остане… но със свежи изменения

*Дизайнерката Kelly Wearstler избра букле столове от Nienkamper в трапезарията на Toronto Tudor.

От далечната история на мебелния дизайн през 1948 г., когато архитектът и дизайнер Eero Saarinen тапицира своя емблематичен стол Womb в букле, тъканта с пухкава текстура е доказала своята издръжливост.


5. Извивките срещат правите линии

* Постмодерните извивки се срещат с линии, вдъхновени от Баухаус, в тази полска къща, проектирана от Studio Paradowski.

Споделяйки за най-емблематичните места за сядане, 1stDibs нарече столовете Wishbone на Hans Wegner и диваните Serpentine на Vladimir Kagan сред най-желаните от дизайнерите.

И двата споделят един отличителен атрибут – извивката. „При обзавеждането виждаме, че изпъкналите детайли наистина са неразделна част от детайлите, които уточняваме и може да са в рамка на огледало или детайл от тапицерия. Наскоро показахме на клиенти набор от бар столове, които имаха вълнообразно дърво и издълбан детайл на гърба, който те наистина харесаха.“, казва Liu.


6. Занаятчийството

*Изглед към колекцията от ретро текстил, керамика и аксесоари на дизайнерката от Торонто – Montana Labelle.

Съществува изкуство за създаване на изключителен дизайн и то никога не е по-очевидно, отколкото в произведения по поръчка и занаятчийски произведения, които демонстрират несравнимото умение на човешките ръце.

„Не ни е омръзнало да виждаме ръката на художника и човешкото докосване [в дизайна], особено след пандемията“, казва Furth. „Нашите клиенти жадуват за ръчно изработеното – независимо дали става дума за керамични плочки или ръчно издълбани дървени мебели, или ръчно издухано стъкло, човешката нередност е успокояваща.“, допълва той.


7. Високотехнологичното осветление ще бъде нашата най-добра декорация

*Обляна в светлина кухня в тихо убежище в пустинята, проектирана от Nicole Hollis.

Разработването на способността за промяна на интензитета и цвета на светлината в пространството беше наистина добра идея и през последното десетилетие технологията стана все по-желана.

„Хората възприемат технологията, която позволява настройка на цветовете“, казва Liu. „Това може да накара една стая да се почувства като естествена дневна светлина, дори ако навън е мрачно.“ Тя също така отбелязва много практичната цел, която служи за някои от нейните клиенти. „За колекционерите на изкуство това наистина издига начина, по който взаимодействат с произведенията в дома си.“


8. Алтернативните материали ще бъдат стандарт

*Retrouvius облицова стените на този Paris triplex с изрезки от кожена фабрика.

Устойчивостта надхвърли модата, за да се превърне в по-широка цел за дизайнерската индустрия в опит за значително намаляване на отрицателните въздействия върху околната среда, като същевременно подобрява благосъстоянието и пространствата на тези, които я прегръщат.

„Виждаме, че се обръща голямо внимание на съществеността – какво представлява тя, откъде идва и къде е източникът ѝ“, казва Hollis. „И това означава, че хората създават мебели и продукти, които са по-интересни въз основа на тези параметри, като колекцията мебели на Max Lamb, изработена от рециклиран картон.“, допълва тя.


9. Детайлите от викторианската епоха ще бъдат съживени

*Богато украсените корнизи и мрачната палитра са част от предстоящата мания за всичко викторианско, както демонстрира тази изискана всекидневна от Danielle Colding.

Независимо дали трябва да благодарим на телевизионни сериали като драмата от периода на HBO на Julian Fellowes – The Gilded Age и нейните предшественици – Belgravia и Downton Abbey за подновения интерес към естетиката на дизайна от 19-ти век, е без значение, защото ние се придвижихме направо в прегръщането му.

„Наскоро завършихме дом със стени, състоящи се от различни парчета дъб, напомнящи по някакъв начин на викторианската архитектура с нейните дъски с мъниста и квадратни и диамантени форми, така че има тази страхотна интериорна текстура – особено когато светлината пресича повърхността“, споделя Kligerman. Въпреки че той бързо добавя, че тежкият дизайн на епохата не трябва да се превежда твърде буквално. „Елиминирате някои от капризните, цветни детайли и ги правите по-абстрактни, по-праволинейни или дори геометрични, и премахвате готическите тенденции, така че да е по-изчистено.“, допълва Kligerman.


Ако Ви е харесала темата, моля споделете