Фабрика на седмицата – BOMMA

BOMMA трансформира интериора с ръчно изработено скулптурно осветление, което създава различно настроение във всяко пространство – от привличащи вниманието централни елементи и инсталации до мека околна светлина. 

Компанията е известна със своя характерен дизайн, който създава усещане за изящество и наслада. Тази минималистична, но дръзка естетика е оценена от международни архитекти и интериорни дизайнери и бързо печели признание в света на дизайна.

✉️Послепис: кое е едно от осветителните съвършенства на BOMMA, което сияе в един от шоурумите на Sofia Design District? Разберете във видеото, което ви очаква в края на нашия седмичен бюлетин. 

В този брой на нашия седмичен бюлетин, ще ви запознаем с фабрика на седмицата – BOMMA


1. Компанията

Дизайнерското осветление на BOMMA създава отчетливо впечатление във всеки интериор: искрица радост, игриво докосване или вдъхващ страхопочитание момент, често, благодарение на епичния си размер.

Духът на смелост и иновация е очевиден в колекциите осветителни тела, които включват нетрадиционни материали, дръзки цветове и авангардни технологии.

Философията на дизайна на BOMMA постига вечна стойност със своите съвършенства, които отиват една крачка отвъд тенденциите и ще продължат да бъдат спиращи дъха в бъдеще, както и днес.


2. Занаят от следващо ниво

Компанията е родена в исторически бохемски регион с вековно наследство в производството на стъкло. Вместо просто да поддържа тези техники, BOMMA издигна традиционния занаят до сложно майсторство. 

Техните стъклари са най-добрите сред чешките таланти. Всички кристални осветителни тела BOMMA са ръчно изработени, като често предефинират това, което е физически и технически възможно.


3. Стъкларско производство

Производството на стъкло по поръчка за различни индустрии е важен сегмент от производството на стъкло BOMMA. Компанията има готовност и желание да отговори на изискванията и на най-взискателните клиенти. 

Тяхната патентована технология, модерни стъкларски съоръжения и ненадминат безоловен кристал работят в подкрепа на тази цел. BOMMA доставят както лимитирани колекции за световноизвестни луксозни брандове, така и серийно производство на артикули за подаръци, съдове за напитки и декоративно стъкло, от полилеи до големи архитектурни произведения.


4. BOMMA cullet

Висококачествено студийно стъкло, създадено за експерти по стъкло от експерти по стъкло. Идеален за топене в студийни пещи навсякъде.

Превъзходно прозрачно, дългоработещо кристално стъкло без съдържание на олово. BOMMA Cullet е изключителен материал за студийно стъкло, проектиран и създаден от чешки майстори на стъкло за най-разнообразни нужди. BOMMA Cullet спестява 30–40% от разходите за енергия, в сравнение с периодичното топене.


5. Оригинални технологии

Производството на стъкло от 21-ви век съчетава наука, технология и занаят. Като прогресивна компания, BOMMA непрекъснато инвестира в най-съвременни технологии.


6. BOMMA atelier

Cubist Diamond House в историческия център на Прага, помещава BOMMA Atelier – център, създаден за срещи на професионалисти в дизайна и любители, които показват всички колекции за осветление на BOMMA на едно място. 

Този уникален градски апартамент съчетава своите оригинални функционални мебели, изработени по поръчка, с продукти на водещи брандове за съвременен международен интериорен дизайн.


7. Част от дизайнерите на BOMMA

BОММА отваря вратите си за дизайнери, бизнес партньори и частни клиенти, които непрекъснато предизвикват техните технически екипи и занаятчии. 

Акцентът на BОММА върху съвременния дизайн, изключителното качество на стъклото и детайлите им донесоха много награди и световно признание за изненадващо кратък период от време. Към момента, екипът на BOMMA се наслаждава и гордее на изключителна позиция на пазара, както и на безброй интересни проекти и сътрудничества.

1. Kateřina Handlová

Kateřina Handlová е възпитаник на Ателието по стъкло в AAAD Prague (Академия за изкуства Прага). Тя съчетава стъкло с различни материали като кожа, въжета или порцелан, за да създаде предмети, които отразяват личните ѝ преживявания, както и нейното очарование от света на висшата мода. 

Kateřina преоткрива красотата в качествената изработка, което обяснява нейната страст към детайла. Обича стъклото заради неговия уникален характер, проблеми и предимства. Със своя оригинален артистичен подход, тя определено е един от най-талантливите и забележителни млади чешки дизайнери на стъкло.

2. Jan Plecháč & Henry Wielgus

Jan Plecháč и Henry Wielgus се запознават, докато учат в AAAD Prague (Академия за изкуства в Прага). Jan продължи да излага проекта си за дипломна работа на Salone Satellite в Милано 2011 г., привличайки много внимание в индустрията. Удостоен е с Международната награда Elle Décor и Откритие на годината на Grand Design Awards на Чехия. 

През 2012 г. Jan и Henry основават Studio Jan Plechac & Henry Wielgus. Тяхната работа преодолява бариерите между изкуството, архитектурата и дизайна.

3. Václav Mlynář

От 2017 г. Václav Mlynář е творчески директор на компанията BOMMA. Работата се състои в подготвяне на нова колекция, търсене на нови сътрудничества, наблюдение на всички творчески резултати. Václav Mlynář е дизайнер, творчески директор и собственик на студио със седалище в Прага. 

Има международен опит от обучение и работа в Чехия, САЩ, Дания и Лондон. Той получава магистърските си степени по продуктов дизайн в Кралския колеж по изкуства в Лондон и Академията за изкуства, архитектура и дизайн в Прага.

4. DECHEM studio

Студио DECHEM е създадено в Прага през 2012 г. от Michaela Tomiskova и Jakub Jandourek. Срещат се за първи път в училището по стъкло в Нови Бор, където и двамата се влюбват в най-ранния синтезиран материал в човешката история. 

Докато Michaela продължава да учи продуктов дизайн в AAAD Prague (Академия на изкуствата в Прага) и по-късно работи за няколко аплодирани дизайнерски студиа, Jakub продължава да усъвършенства уменията си в осветителната индустрия, специализирайки се в изработката на стъкло, технологията и производството. 

От създаването на студио DECHEM, те се фокусират върху продуктовия дизайн и поддържат специално внимание към стъклото.

5. Ota Svoboda

След като учи в училището за стъкло в Нови Бор, Ota Svoboda е част от дизайнерското дуо Born in Bor. През 2013 г. Ota Svoboda се присъединява към BOMMA

Като изключително опитен и надарен, той скоро става ръководител на продуктовото развитие и основен вътрешен двигател на новите дизайнерски разработки. Участвал е в технологичния прогрес на всяка колекция. Той съчетава творческата си визия с майсторство в производството на стъкло.

6. Václav Mlynář & Jakub Pollág

Václav и Jakub са част от забележителна вълна от млади дизайнери с международен опит. И двамата са завършили UMPRUM в Прага и Royal College of Art в Лондон. 

Те работят заедно между 2011 г. и 2020 г. в Studio deFORM, създавайки някои от най-успешните колекции на BOMMA. Към момента всеки от тях управлява собствено студио.


8. Колекция осветителни тела

Изключителни колекции от осветление както за частни, така и за обществени интериори. От малки до големи, продуктите на BOMMA съчетават съвременен дизайн, традиционна изработка и отдаденост на качеството.

9. Осветителни съзвездия

Да проектираме своята уникална визия в космоса и да създадем свое собствено съзвездие BOMMA

Ръчно изработеното кристално осветление от BOMMA Constellation,освобождава творците, архитектите и дизайнерите да трансформират интериора. 

Имаме възможността да изберем между шест оригинални колекции: MetamorphosisPyriteDark & Bright StarLensSoap Mini или Mussels

Подобно на далечни звезди, тези привидно малки осветени обекти са уникални самостоятелно и дори по-силни в групи. Всяка една висулка е забележителна със своята естетика и качество, дизайн и изработка. Подходящи за всеки интериор, неограничени възможности за подреждане и лесен монтаж.

10. Стъклени предмети

Ръчно изработени кристални аксесоари за дома от BOMMA. От вази до стъклени маси за кафе. Да подобрим интериора си с изключително качество.

11. На вашето внимание – част от проектите на BOMMA:

• Проект лоби хотел

Инсталация на 60 броя от звездната колекция Dark & Bright от AR Visual studio.

• Проект ресторант-бар, Гърция

Необичайна инсталация, създадена от офис студио Monument, показва колекцията Dew Drops в компанията на златно кюлче в бетонна среда.

Ясна демонстрация на това как осветлението Dew Drops изглежда най-добре, когато е допълнено от отделни кожени или веган кожени каишки.

• Проект офис, Прага

Водещият имот на Penta Real Estate се превърна в новото оживено сърце на Прага. Уникалната архитектура на световноизвестни архитекти от Zaha Hadid Studio създаде нова забележителност в непосредствена близост до гара Masarykovo nádraží.

Офисите в този проект са допълнени от колекция Orbital в стандартни цветове. За разлика от това, антрето е осветено от поръчкови златни висулки от колекцията Lens, които са съобразени с пространството както във форма, така и в цвят. 

• Проект хижа, Нова Зеландия

Колекцията Tim допълва очарователната хижа Cardrona Valley, която е проектирана да осигури луксозно изживяване за семейства и приятели.

Сгушена на леко наклонена площадка, хижата предлага уединение на пътя и съседите, като същевременно осигурява външни зони, които улавят следобедната светлина около външна камина.

• Проект „Направени по поръчка“, Прага

Stellar Dust е за светлината, възприемането на пространството и мимолетната красота, която е основен принцип на Вселената. Това уникално съзвездие е създадено от 727 издухани с уста кристални капчици, висящи поотделно от тавана. 

Всяка една от тях има свой собствен източник на светлина, който е неразделна част от двете космически вълни, преминаващи през входното антре на J&T Bank в Прага. 

Тези ръчно изработени капчици се допълват от 2476 кристални компонента, оформящи органичната форма на инсталацията. Оптичните илюзии и забележителните ефекти на тези кристални обекти, перфектно съпоставят редовните архитектурни структури на сградата.

12. BOMMA в Sofia Design District | ВИДЕО

Кадрите са заснети в District 4


Галерия


Ако Ви е харесала темата, моля споделете