Japandi Style лампи

Осветлението е ключов елемент в създаването на спокоен, ведър интериор. Осветителните тела в Japandi стил се отличават с вечен, минималистичен дизайн, неутрални цветове и осветление, включващи естествени материали. Стиловете за интериорно осветление на Japandi могат да включват стенни лампи, пендели, подови лампи, аплици и настолни лампи и се предлагат в различни размери, цветове и видове светлина.

В този брой на нашия седмичен бюлетин, ще ви запознаем с няколко фабрики, производители на Japandi Style лампи


1. &Tradition – модел Formakami JH5

Изтокът среща Запада в игривото ощипване на Jaime Hayon на традиционен азиатски фенер в съвременен израз. Датиращи от векове, хартиените фенери са присъствали в Азия сред привилегированите и бедните, където различните цветове, форми и размери имат различни значения. 

Тук Hayon се отказа от културните формалности, за да създаде серия от лампи изцяло в бяло. Ръчно изработени с оризова хартия, обединяващи различни размери и форми. Серията се състои от три различни версии на фенери и настолна лампа от бяла оризова хартия в цвят слонова кост с акценти от оцветен в черно дъб.

2. Depadova – модел Bombori

Изцяло ръчно изработена с традиционни японски материали, лампата Bombori има рамка от кедрово дърво Akita, покрита с тънка, полупрозрачна хартия Mino washi. Предлага се във версия за висяща или подова лампа, тя трансформира светлината в поезия, която обединява сила, стабилност и изящество, повтарящи се елементи от японски приказки.

3. Depadova – модел Lantern

Качество и лекота: хартия Sekishu washi, произведена в Shimane Prefecture, се използва за направата на фенера. Занаятчийската изработка и любовта към традициите са водещата нишка за производството на тези лампи. 

Влакната от черничево дърво, също от кората, правят хартията здрава. Светлината, филтрираща се през хартията Sekishu washi, обгръща всичко, за да създаде деликатна и изискана атмосфера.

4. Flos – модел Overlap Suspension 1

Окачена лампа с дифузна светлина. Вътрешна структура от бяла прахово боядисана стомана. Дифузор от смола Cocoon, напръскан върху структурата, с прозрачна защита, създадена чрез пръскане в края на обработката.

5. LE KLINT – модел BEE HIVE Table Lamp

Абажурът е изработен от ръчно сгъната хартия, а рамката е от омаслен светъл дъб. BEE HIVE е лампа, която излъчва едновременно лукс и минималистична елегантност. Материалите и производството на лампата са съобразени със съвременните изисквания за устойчивост, скромно използване на материали, дълъг живот и възможност за ремонт при необходимост.

6. LE KLINT – колекция 375

Проектиран от Esben Klint, емблематичният модел 107 празнува своята 75-та годишнина – за тази цел добре познатата дизайнерска лампа е преосмислена: моделът 375 създава модерна и съвременна версия на популярния и впечатляващ абажур. Детайлите от месинг и дъб в основата на лампите също създават особено домашен и уютен вид.

7. Foscarini – модел Kurage

Kurage е настолна лампа, изработена от хартия washi, ръчно произведена от японски занаятчии, върху тънки крака от ясеново дърво и е резултат от стремежа към лекота в светлината, основната концепция за всеки елемент в дизайна.

8. New Works – модел Tense Pendel Lampe Ø120

Протягайки се на дължина над един метър, висящата лампа Tense изглежда сякаш е долетял мек облак. Наистина модерна конструкция, неговият мек Tyvek дифузор представлява едновременно издръжлив и мек материал – като същевременно е 100% рециклируем.

Завършен с тънък LED източник на светлина, всички компоненти се побират в тънка кутия за лесно транспортиране. Един наистина модерен подход към осветлението.

9. Bolia – колекция Balloon Pendants

Елегантната и прозрачна материя добавя лек, закачлив ефект към колекцията от лампи Balloon и отразява светлината по почти хипнотичен начин. Balloon включва прецизни, ръчно ушити детайли отстрани.

10. Luceplan – модел Levante

Осветително тяло със силно емоционално въздействие, базирано на творческата интуиция на дизайнера, заедно с изследванията върху материалите, технологията и дизайна, проведени от di Luceplan. Размерът е внушителен, но цялостният образ е ефирен, като организъм, носещ се в пространството.

11. Nordlux – модел Hill

Hill е голям, геометричен абажур, който изпълва стаята. Създаден от датския дизайнер Asger RisborgHill е лек като облак, но остър като скала. Лампа, която е едновременно сложна и проста, като същевременно създава много мека светлина, която се разпространява в пространството по спокоен, равномерен начин.

12. Davide Groppi – модел MOON

Магия е. И като всяка добра магия, тя работи всеки път.
Погледната от тук долу, луната има хиляди нюанси. 

Moon е създадена от мечтата да пренесем луната в собствения си дом. Ръчно изработената японска хартиена повърхност прави всяка лампа уникална.

13. Pallucco – модел Alexandra

Тънките листове от фибростъкло се припокриват, за да придадат форма на светеща емоция, съставена от лекота и прозрачност. Проектирана от Enrico FranzoliniAlexandra се вписва идеално в домашната среда, но също и в света на бизнес средите. 

Всъщност, чрез разширяване на размера на листовете се получава много сценографска лампа, но винаги грациозна и ефирна, подходяща за по-просторни среди като хотелски фоайета и заседателни зали.

14. Ingo Maurer – модел Lampampe

Лампата е изработена от фина японска хартия, оформена върху метал. Тялото на лампата е усукано, сякаш голяма ръка я е сграбчила и стиснала. Това е уникална, но старателно изпълнена лампа, оборудвана с класическия цокъл E27, който прави възможно използването на редица източници на светлина, включително LED за тези, които се интересуват от използването на енергийно ефективни решения за осветление.

15. Ingo Maurer – модел Walking In The Rain

Хартия, метал, неръждаема стомана, силикон. 

„Walking In The Rain“ е голям, скулптурен светлинен обект, стоящ на две червени крачета. Три листа хартия са подредени един над друг и напомнят наметало. Вдъхновението за това изключително приспособление идва от традиционните японски дъждобрани, изтъкани от слама, което обяснява външния вид на фигура с крака и глава. 

Ако Ви е харесала темата, моля споделете